Translate

niedziela, 17 sierpnia 2014

szybko, lekko i zdrowo :)






















Frittata ze szparagami i kozim serem 

lista zakupów :

  • szparagi
  • kozi ser
  • bazylia <świeża>
  • oregano
  • płatki chilli
  • jajka <6-8 średnia wielkość>
  • mleko migdałowe <możne być zwykle> <pol szkl>
  • pomidory koktajlowe
  • sol
  • cebula czerwona
  • marchewka 
  • masło kokosowe   
Na rozgrzana patelnie z odrobina masła kokosowego dajemy pokrojona w cienkie plasterki marchewkę,smażymy ja aż do momenty kiedy na bierze ładnych rumianych kolorów. Dodajemy czerwona cebulkę pokrojona w cienkie paseczki i do tego szparagi które wcześniej były gotowane 5 min we wrzącej wodzie.<Szparagi kroimy w poprzek żeby były cieńsze>. Wszystko smażymy przez 5min na średnim ogniu.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy pól szk mleka i dokładnie mieszamy na jednolita masę jajeczna. Do masy dodajemy przyprawy ,płatki chilli, pokrojone zioła i sól. Gotowa masę wylewamy na patelnie...Pieczmy frittate na średnim ogniu, kiedy brzegi zaczną się lekka ścinać dajemy na gore pomidorki i sera koziego. Ściągamy z ognia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C , pieczemy do momentu ścięcia się górnej warstwy jaj.
Kiedy frittata jest już gotowa możemy ja podać ze smacznym chrupiącym chlebkiem czosnkowym.

PS Życzę Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz