Translate

czwartek, 11 września 2014

Gnocchi z gorgonzolą w sosie szpinakowym...


Nie każdy jest zwolennikiem serów pleśniowych...rozumiem,akceptyje, toleruje, ale jeżeli przyrządzimy danie odpowiednio to nawet nie jednemu człowieczkowi by przypadło do gustu.
Moje gnocchi są szybkim pomysłem na obiad...nie napracujemy się za bardzo , a za to zjemy coś apetycznego, innego i zdrowego ponieważ jak by nie było sery pleśniowe zawierają dużo witamin A i B2 które dobrze wpływają na nasze oczy a także potas i sód który korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Tak więc przełamujemy barierę i próbujemy ;)

składniki:

  • ser gorgonzola
  • opakowanie gotowych gnocchi
  • ser mascarpone
  • szpinak
  • czosnek
  • bazylia (świeża)
  • biały pieprz
Do gotującej się wody z oliwą i solą wrzucamy gnocchi, gotujemy je ok 5 minut , właściwie do momentu wypłynięcia ich na wierzch (jak pierogi).
Na patelnie dajemy kawałek sera gorgonzolę ,czekamy aż się rozpuści i następnie dodajemy łyżkę sera mascarpone , dokładnie mieszamy ze sobą sery aż powstanie jednolity sos. Dodajemy dwie spore garści  szpinaku i czekamy aż zwiędnie, następnie 1 starty ząbek czosnku , świeżo skrojonej bazyli i białego pieprzu. Gotujemy wszystkie składniki razem ok 5 min.
Odcedzone gnocchi mieszamy dokładnie razem z sosem z patelni.
Wykładamy na talerz i delikatnie pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem   .

PS.Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Mmm... Juz wiem co mam jutro na obiad ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak Iwonko danie w 15 minut a reszta dnia dla siebie:) daj znać jak smakowało :)

    OdpowiedzUsuń