Translate

piątek, 5 września 2014

Indyk w muszelce ze szpinakiem i gorgonzolą

                11 muszelek ( porcja dla dwóch osób)


Składniki nadzienia: 
  • szpinak
  • 200g indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • suszone oregano
  • wędzona papryka
  • 100g sera gorgonzoli, jeżeli nie przepadamy możemy użyć camemberta lub brie
  • 1 łyżka mascarpone 
Sos pomidorowy:
  • pół puszki pomidorów drobno krojonych 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • bazylia świeża
Posypka:
  • 3-4 łyżki pestek dyni
  • 3-4 łyżki startego sera
Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 10 min aż będzie al dente. 

Pomidory dajemy do miseczki , dodajemy starty czosnek, pokrojoną drobno papryczkę chilli , łyżkę octu ,łyżeczkę cukru i garść drobno pokrojonej bazylii.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Na rozgrzaną patelnie dajemy indyka, smażymy go do momentu uzyskania bladego koloru , dodajemy starty czosnek,sól, pieprz,oregano i wędzoną paprykę. Po 2 min dodajemy szpinak (sporą ilość),doprawiamy estragonem i gałką, smażymy do momentu aż szpinak zwiędnie.
Następnie przekładamy do miski i dodajemy sera gorgonzolę i mascarpone ,wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.

Na żaroodporną formę wylewamy sos pomidorowy,wykładamy muszelki które wcześniej wypełniliśmy farszem z indyka.
Pestki dyni mielimy na drobne kawałeczki lub '' miażdżymy '' w moździerzu . Łączymy je razem ze startym serem i posypujemy po muszelkach. Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika 200 stopni C
na ok 10-12 min.
Po wyciągnięciu z piekarnika delikatnie kropimy potrawę oliwą z oliwek ,
doprawiamy solą ,pieprzem i posypujemy listkami bazylii.

Ps. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz