Translate

niedziela, 11 stycznia 2015

Oats Bar , batoniki zbożowe

Z racji , że mija równy tydzień bez słodkości postanowiłam sobie zrobić małe co nie co... mega dawka energii i zdrowia Mi smakują ,Wam pewnie też jak tylko spróbujecie;)
Trzymam kciuki na kolejna 2 tygodnie! ;) 

ps BIAŁKO PROTEINOWE! 



       Składniki:

  • 200g płatków owsianych
  • 70 g białka < użyłam w waniliowego>
  • 70g miodu
  • Przygotowanej wody
  • mix orzechów , nasion i owoców zależnych od własnych upodobań
  • łyżka kakao 
  • łyżka cynamonu

Krok pierwszy:

Przypiecz w piekarniku pół porcji płatków wymieszanych z cynamonem , aż nabiorą złotego koloru.

Krok drugi:

Płatki z piekarnika wymieszaj razem z płatkami , które nie były zapiekane, dodaj białko w proszku , kakao, wybrane owoce , orzechy i nasiona. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj razem.

Krok trzeci:

Dodawaj stopniowo do miski miód i bardzo dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.

Krok czwarty:

Dodaj kilka łyżek wody i wymieszaj ze sobą produkty tak żeby się wszystko ze sobą ładnie połączyło, ale żeby nie było zbyt wodniste. 

Krok piąty:

Gotową masę wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Uformuj w kształcie odpowiednim dla siebie, ja uformowałam prostokąt.

Krok szósty:

Uformowaną masę wkładamy do lodówki po ok godzinie powinno być już gotowe do jedzenia, ale jeżeli chcemy, aby nasz ''baton'' był twardszy to możemy go wstawić do zamrażarki.
Kiedy jest już gotowe kroimy na podłużne kawałki i łapiemy energie na cały poranek;)

Ps. Smacznego i Zdrowego ;)



Ingredients:

  • 200g jumbo oats
  • 70g protein (I used vanilla)
  • 70g honey.
  • Boiling water.
  • Variety of mixed nuts, seeds and fruits.
  • Spoonful of cocoa powder 
  • Spoonful of cinnamon 

Step one:

Toast half the oats in the oven with cinnamon until golden.

Step two:

Mix toasted and non toasted oats together with protein, cocoa, and your selection of fruit, seeds and nuts in a mixing bowl.

Step three:

Add the honey in stages and mix well.

Step four:

Add water a few spoonfuls at a time and mix together until sticky but not too wet.

Step five:

Place mixture onto baking paper lined tray and flatten and shape until it is the thickness that you want.

Step six:

Place in the fridge to set. It will be chewy and ready to eat in about an hour. If you want it harder, place the oat mix in the freezer and leave to thaw slightly before eating.

Enjoy 😉

2 komentarze:

  1. Foxy , przepis spróbowałam i jest przepyszny! Trzymam kciuki za kolejne tygodnie bez słodyczy! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. O jak miło ;) spróbuj szarlotka samo zdrowie na pewno Ci po smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń