Translate

wtorek, 7 kwietnia 2015

Babeczki cytrynowe z cytrynowym kremem


Niebywale puszyste babeczki z orzeźwiającym nadzieniem cytrynowym w środku spowodowały nie u jednej osoby uśmiech na twarzy. Spróbujcie i Wy , może akurat smak cytrynowych babeczek Wam się spodoba .:)



Składniki na 12 babeczek:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g masła
  • 3/4 szklanki cukru ( 12 łyżek ;)
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 2 cytryn i 1 łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do gładkości po każdym dodaniu. Dodać otartą skórkę z cytryny i sok, zmiksować.
Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć ciasta do 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
W muffinkach po przestudzeniu ostrym nożykiem wykroić dość głębokie otwory i wypełnić je lemon curd.  Otwory należy pokryć lukrem do muffinek , który można kupić już gotowy w każdym markecie ;) lub oczywiście jeżeli chcecie , możecie wykonać beze włoską z przepisu poniżej .
Składnik na Lemon Curd_- cytrynowy krem
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn i skórka z nich otarta 
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 


Sok z cytryny , skórkę i cukier dać do garnka i delikatnie podgrzać, po chwili dodać jajka i żółtka, dokładnie mieszamy ze sobą składniki i gotujemy na małym ogniu mieszając co chwilę. Kiedy masa delikatnie  z gęstnieje dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy tak żeby nie powstał żadne grudki. Po chwili powinien powstać gęsty krem cytrynowy , który należy odstawić do wystudzenia. 

Składniki na włoską bezę:


  • 2 białka
  • 100 g cukru 
  • 30 ml wody

Beza.
 W rondelku zagotować wodę z cukrem. 
 Podgrzewać, aż syrop osiągnie temperaturę 125-135 stopni (zaczyna się wtedy charakterystycznie pienić).
Białka wlać do miski i ubić mikserem na niezbyt sztywną pianę. 
Mikser nastawić na średnie obroty i, stopniowo wlewając gorący syrop, ubijać, aż masa ostygnie.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz