Translate

niedziela, 19 kwietnia 2015

Ciasto bananowe ( dietetyczne:)

Ciasto bananowe , wilgotne , aromatyczne i nie należące to tych z działu mega kalorycznych '' babek '', idealne do niedzielnej kawusi ;) 

Składniki:

  • 60g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70%-80%
  • 1 płaska łyżka ciemnego kakao bez cukru
  • 60g masła 
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 2 jajka – w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki brązowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki migdałów

1. Masło roztopić w rondelku z grubym dnem. Przelać je do miski i odstawić.
2. Do rondelka po maśle przełożyć połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
3. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i solą.
4. Banany rozgnieść widelcem lub rękoma na papkę. Dodać roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
5. W drugiej misce jogurt wymieszać z jajkami na jednolitą masę. Dodać mąkę, wlać masę bananową i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta i dodać do niego (do tej 1/3) roztopioną czekoladę , kakao i migdały wymieszać łyżką.
6. Jasne ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Parę razy przeciąć je nożem lub widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz