Translate

niedziela, 19 kwietnia 2015

Owsiane ciasteczka z migdałami i kokosem

Kruche ciasteczka z dużą ilością płatków owsianych, migdałów , nasion słonecznika i innych cudnych specjałów. Moja wersja tym razem to ...:)



Składniki:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1,5 szklanki mąki brązowej
  • 4 łyżki jogurtu lub kefiru naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 4 łyżki nasion słonecznika 
  • 1 łyżka nasion chia 
  • 2 łyżki kokosu
Wykonanie:
Płatki owsiane zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa lub rozdrobnić  malakserem. Miękkie masło utrzeć z cukrem, jajkiem dodając jogurt, miód i rozpuszczoną sodę w occie. Do utartej masy dosypać suche składniki tj. płatki, mąkę i lekko rozdrobnionę migdały, nasiona słonecznika, kokos, nasiona chia i wyrobić jednorodne ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180°C, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczyć, posypać sezamem. Blaszkę od piekarnika wyłożyć pergaminem i układać ciastka w dosyć dużych odstępach. Piec 15 minut.

Smacznego ;)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz